Thursday, May 27, 2010

ABC3 - G -- Glacier National Park

Ny uke med ny reise utenfor allfarvei for skandinaver flesst. Ved siden av selve reisebrevet, får du noen fakta om norsk og nordisk herkomst i USA.
Som vanlig sier jeg, se på bildene og kommenter ut i fra det, eller les og lær. Det bestemmer du selv, ikke sant. Jeg skal som vanlig gjøre mitt ytterste til å kommentere alle ABC3-G innlegg;)

Vi skal til Rocky Mountains, Klippiga bergen, og Glacier National Park eller  Waterton-Glacier internasjonale fredspark. Nasjonalparken ligger både i USA og i Canada. Vi var i USA-delen av parken i juli 2006.  Når du får tid, anbefaler jeg du klikker på lenkene.
image
Det er mange måter å komme dit på. Med fly til Glacier Park International Airport nær Kalispell, Montana. Der kan du leie bil eller ta en shuttle til parken.
GNP - Steam Loc GNP West Glacier - Sign
Du kan ta tog, Empire Builder til West Glacier, fra Chicago, St.Paul/Minneapolis eller Seatle om du kommer med fly fra Europa.
image
Vi kjørte bil fra Vancouver, BC og på den Canadiske riksvei 3, som går rett nord for grensen til USA. En fantastisk tur. Kjør ikke for fort, selv om det virker svært øde og veiene er flotte. Vi ble stoppet, kjørte i miles (leiebil fra USA) i stedet for i km. Vi slapp med skrekken, dog er jeg registrert som potensiell råkjører i Canada.
Vi kjørte via Osoyoos, et halvørken-område med flotte innsjøer og et yrende liv om sommeren.
Du bør beregne 2 overnattinger på turen selv om du står tidlig opp om morgenen enten utgangspunktet er Vancouver, Seattle eller Portland på vestkysten . Den siste like ved parken. Vi fikk det siste ledige rommet i den lille byen White Fish.
Vær litt tidlig ute, om du ikke har bestilt hotell/motell, det blir ofte fort fullt på overnattingsstedene i nærheten.
PS. Glem alt du har hørt om usunn mat. Langs veiene her finner du bra kafeer og restauranter, og du kan i nesten alle små "Towns" finne overnattingssteder med rom og kjøkken til en meget rimelig pris. Og i butikkene finner du ferske råvarer av alle slag.

Glacier National Park
Glacier nasjonalpark ligger i den amerikanske delstaten Montana, og grenser til de canadiske provinsene Alberta og Britisk Columbia.
I nasjonalparken finnes det to fjellkjeder, noen ganger referert til som sørlige deler av de canadiske rocky mountains.

GNP - closer to the Rockies - Lake Mc Donald GNP - Lake Mc Donald
Saint Mary Lake  Øde øy
Øverst Lake Mac Donald (vestsiden) og nederst Saint Mary Lake (østsiden)
Parken har mer en 130 navngitte innsjøer, over 1 000 forskjellige plantearter og hundrevis av dyrearter.
Fjellgeit
Her en fjellgeit
Dette store uberørete økosystemet sprer seg over 4 101 km² og er midtpunktet i hva som ofte blir kalt  «Det kontinentale økosystemets juvele», en region bestående av vernede områder på til sammen 44 000 km².
GNP - Closer to the Road to the Sun - can you see it up there GNP - Road to the Sun - the Wall
GNP - it is steep Road to the Sun
Her er vi på vei opp Going-to-the-Sun Road – fra vestsiden kan jeg love det er bratt! Tunga rett i munnen og hold øye med veien og trafikken.
Den berømte Going-to-the-Sun Road går igjennom parken med utsyn over fjellkjedene Lewis og Livingston, skoger, alpin tundra, fossefall og to store innsjøer. Glacier nasjonalpark har over 350 registreringer på National Register of Historic Places.
Going-to-the-Sun Road er den eneste veien som går tvers igjen nasjonalparken over Logan passet på 2025 moh. Om vinteren er veien stengt. I selve passet kan det være opp til 24 meter med sne! Logan passet er også ved det nordamerikanske vannskillet, som der blir benevnt: The Continental Divide. Vest for renner elvene ut i Stillehavet og øst for i den Mexicanske Golf.
Det er en kafe/restaurant/souvenir-shop på toppen men dessverre en altfor liten parkeringsplass. På den annen side, er det greitt at naturen råder og ikke bilene.
IMG_0949 Glacier view from West
GNP - Rockies from Road to the Sun GNP - The Rockies
Nasjonalparken grenser til Waterton Lakes nasjonalpark i Canada. Parkene er sammen kjent som Waterton-Glacier
internasjonale fredspark. Begge parkene står oppført på verdensarvlisten.
Det er flere indianerreservater i området. De mest kjente stammene er Flathodene (Flatheads), som bor tett på nasjonalparken og Svartføttene (Blackfeets) som bor noe lengre unnna.  Gjennom historien har de to stammene stadig plyndret hverandre. Dessverre hadde vi ikke tid til å besøke noen av reservatene.  (Familieavtaler i Portland, OR og San Francisco pluss bryllup i Michigan).
Skogbranner
GNP - Fire history GNP - heading to the Rockies
Skogbrann
Øverst til venstre informasjonstavle fra den store brannen i 2003. Bildet på tavlen er tatt 10. agust 2003. Dessverre kan du ikke lese teksten til høyre (les under). Se forskjellen bare 3 år etter.
På vei ned på østsiden, hva så vi: Jo, en ny skogbrann langt inne i ødemarken.

De store barskogene i Canada og USA har vært gjenstand for stadige skogbranner. Tidligere ble slike ansett som naturkatastrofer, men nyere forskning har påvist at skogen blir kvitt sykdommer og barkbiller når den brenner. Og vokser opp friskere enn noen gang.
Så i dag sørger brannmannskapene for å begrense brannene i stedet for desperat å slokke alt.
Vei i fjellskråning Topp
GNP - Trad sightseeing Car Huset på prærien
Øverst typiske fjellformasjoner i denne delen av Rocky Mountains. Se fjellet til høyre hvordan det har forvittret.
Nede til venstre: Offisiell sightseeing buss – Fordelen med å ta den er at du ikke trenger være nærvøs når du kjører opp til passet på toppen (smalt og 1000 meter rett ned) og att på til har disse parkeringsplasser, så du kan slappe av og nyde den fantastiske utsikten. Vi stoppet for å ta bilder, men ble øyeblikkelig avvist pga manglende parkeringsplass.
Nede til høyre: Typisk bosetting syd for parken. Dette er det virkelige Montana. Ville vesten.

Spesial denne uken – kun for ABC lesere:

Til alle som har en onkel eller tante i Amerika

Se tabellene under så ser du selv hvor dominerende folk av nordisk avstamning er i mange av de amerikanske nordlige delstater vest for de store sjøer.

Stater i USA med mer enn 12,5% av innbyggere av nordisk herkomst:
( Oppgave: I hvilken stat bor det flest av norsk opprinnelse?
Alle som svarer rett for en oppmerksomhet neste uke)

Stat Totalt innbyggere % norske % nordiske
North Dakota 642 200 30,1 38,3
Minnesota 4 919 479 17,3 32,1
South Dakota 754 844 15,3 22,9
Montana 902 195 10,6 17,2
Wisconsin 5 363 675 8,5 13,6
Washington 5 894 121 6,2 12,5
Totalt i USA; innbyggere av nordisk opprinnelse:
Norwegian
4 477 725
1,6 %
Swedish
3 998 310
1,4 %
Danish
1 430 897
0,5 %
Finnish
623 573
0,2 %
Icelander
42 716
0,0 %
Scandinavian
425 099
0,2 %
Nordic
10 998 320
3,9 %
http://www.mnsu.edu/emuseum/history/mnstatehistory/norwegian_migration.html
Her er  Refereranse til hele oversikten med alle statene i USA.
Hvorfor det er flere nordemenn som emigrerte enn fra resten av norden skyldesd et uår i Norge på slutten av 1800-tallet. Både fiske og avlinger sviktet og de små gårdene kunne ikke  deles opp i enda mindre enheter for å brødfø familiene. Heller ikke var det jobber å få. I Christiania (nåværende Oslo) var det også kollaps i økonomien, så der var intet arbeid å hente. Det lovede land i USA var løsningen for svært mange. Alle min mormors syv brødre emigrerte.
Bare Irland og Skotland har større prosentandelen av befolkning utvandret til USA enn Norge.
Road to the Sun - fjellbekk
OK, Folks, this was all for this week. Go and visit yourself. It’s worth it,;) In 2006, the park had around 1,750.000 visitors
.
Flere flotte G-løsninger på Guru-Petunia sin ABC-side

Vil vi ABCere møtes ansikt til ansikt?
Husk, siste langweekend før skolestart kan du treffe bloggere fra nær og fjern. Har du barn er jo Tusenfryd i nærheten og nye Holmenkollen og du kan løpe på Operataket  (tro det eller ei, jeg har fått billett til å se "Jorden rundt på 80 dager" som bursdagspresang av min datter - hun kommer opp fra Düsseldorf for å overvære forestillingen sammen med sin far) eller være med på A-ha sin avskjedskonsert på Ullevåll stadion eller besøke barnemuseet.Glem ikke Oslo Jazz-festival heller. Og Fabian ønsker deg hjertelig velkommen. OsloBG – selvsagt. Her er fakta. Vi sees. Jeg skal ta dere med rundt på de maritime museer etc på Bygdøy. Og dette er bare et lite knippe av det som skjer i Oslo den langweekend. Siste feriesjanse - tusen muligheter.

PS. La den beste sang vinne lørdag under finalen i ESC. Så synd Sverige for første gang ikke kom til finalen.

23 comments:

Mona said...

Det ser fantastiskt vackert ut! Jag blev förvånad över att fler människor utvandrat från Norge än från Sverige. Alltid lär man sig något nytt.

Synnøve. said...

Takker og bukker for den flotte turen. Nå trenger en egentli ikke å reise dit sjöl.
Intressant info og.

MGP ja, eg ser ikke på det jippot lenger. Synst det har spillet ut sin rolle for lengst.
Skal ikke se det i morgon heller. Tenkte pröve å kun lytte på sangene på radioen eller noe. Men orker ikke ödlegge en hel lördagskveld forra tvn på slikt.
Nei det var nok bedre för ja.

Ha ei flott fredag og helg nå.
Klems Synnöve.

Annettes space said...

At flere Nordmænd end danskere og svenskere udvandrede er vel ikke så overraskende endda. Norge var nok dengang vældigt svært at få et udkomme ud af......
I min familie udvandrede 2 personer men de fik ingen børn og derfor har jeg ikke slægt i direkte linie i USA.

De 4 blå billeder fra The Rocky's tog pusten fra mig. Hvor er de blå blå og meget meget smukke.

Det er mange mange fine muligheder du remser op til sidst. Desværre får jeg ikke mulighed for at tage til Oslo denne sommer, som det ser ud nu.

Ha en fantastisk helg :-))

Maria G said...

Tack för denna fina reseskildring till Klippiga bergen!
Underbara bilder! Vilken vacker natur!
Trevlig helg!

Rimkogeren said...

Glemsomhed er ej et tegn
på en begyndende senil demens,
men derimod et sikkert tegn
på en såre høj intelligens.

Tak for din kommentar, turen tilbage var såmænd ikke så slem, fruen tog bare cyklen :-)

Om dit bidrag kan jeg kun gentage mig selv. Spændende.

Anonymous said...

Som vanligt, intressant läsning och härliga bilder :))
Mvh Halina

Petunia said...

Du og du så grundig du er!! Vet du hvor lang tid du bruker på å få laget et slikt innlegg som dette?
Fantastisk!

Living next to me said...

jøye meg her må jeg bruke tid og det var den vel verdt, jeg tror du vant prisen for lengste abc bidrag ever.for dette var langt lenger enn mitt. Flotte bilder og vi sier vi har fjell...
og som de felste andre har vi også utvandret famile over there ...ha en fornydelig helg med eller uten mgp..

Madame said...

Det er vel nok spændende at læse, hvad du skriver - tænk at så mange udvandrede fra de nordiske lande ... Det var der også en del af min familie, der gjorde.

Og nu er du altså registreret som potensiel råkører i Canada ;-)

Jeg vil ønske jer et dejligt blogtræf! Vi har træf i København i morgen - og du er jo så hjertelig velkommen!

Kamelryttersken said...

En venn på Fjæsboka har akkurat vært og gått i slektningers fotspor "over there". Lå ute bilder og historie på veggen hans i dag.

Henny said...

Ja, min mand kommer jo fra de egne. "Christmas trees and rocks", som han plejer at sige. Det er nok ikke så mærkeligt, at mange nordmænd valgte at slå sig ned på den kyst.

Inge said...

Smukke billeder fra et skønt og flot område.
Jeg er også en af dem der har flere familiemedlemmer som har valgt at bosætte sig i både USA og Canada.

Irene said...

Ja, jeg syns også det var synd at Sverige ikke gikk videre til finalen. Min favoritt i semifinalen ... Du har nok et svært interessant reisebrev. Takk for at du deler! Irene

Fruen said...

Blir utrolig imponert av dine utrolige flotte reiser :)
Da jeg trykket meg inn på din side,tippet jeg Grønnland som reise denne gang,men der tok jeg feil :):)
Takker for din alltid så hyggelige hilsen på min blogg :)
Liker du katter,siden du kommenterte dem :):)
Ha en fin lørdags kveld :)

Melusine said...

Takk for at du tok oss med på denne turen, Tor! Nå har jeg sittet og kost meg med bilder og informativ tekst - ha en fin helg videre og takk for kommentar hos meg :)

Elisabeth said...

Takk for turen, dette innlegget har du jaggu brukt tid på. Veldig informativt.

Ha en fin dag :)

weekday photos said...

härlig miljö!
Kolla in min nya hemsida www.weekdayphotos.com för nya foto utmaningar :)

ha en skön söndag

Gitte J said...

Tak for din kommentar.
Det var en fantastik rejse og nogle utrolige flotte billeder.
Fortsat god søndag

Vilt og vakkert said...

Heisann!
Nå får jeg ta igjen det litt forsømte som heter kommentarer, men jeg kaller det heller en liten hilsen.

Før jeg glemmer det: du ga oss svaret: Nord Dakota. Sjøl har jeg slektninger i de "norske byene" Wisconsin og Minenesota- aner ikke hvem dem er, bare at de er slektninger til faren min. Har tatt vare på noen gamle brev. Laget all my roots- bloggen i håp om at noen over there kommer over den!

Ellers er det veldig hyggelig å få være med på reisne deres, og å oppdage gang på gang at det finnes vakre steder utenfor Norge også.
Ha ei glimrende uke ;:OD)

Ellen said...

USA er et fantastisk land å være på ferie i, det kan jeg skrive under på. OK.. ja.. råkjører i Canada.. nå har jeg hørt det også! Flotte bilder og informativ tekst. Som vanlig! Jeg har forresten fulgt med i TVN's
"Alt for Norge" - morsomt konsept!

Charlotta - Livet med leran said...

Vilken underbar resa!

Benedicte said...

Da jeg desværre er forfærdelig flyskræk, kommer jeg nok aldrig til at opleve det amerikanske kontinent 'live', men det er en nydelse at se dine smukke billeder af den utrolige natur. Tak for en interessant statistik også. Vi ses uden tvivl på abc-tema ;-)

Lifecruiser Travel Blog said...

Fantastiskt vackert - hoppas man kommer dit någon dag. Du hr ju gjort en perfekt reseguide här som det vore synd att inte använda :-)

Ja, Sverige kom inte till final - hörde efteråt att vi bara var 1 poäng ifrån!!!! Retfullt, men vi tydligen var det dax för andra länder.