Follow by Email

Thursday, July 29, 2010

ABC3 – Puerto Montt - Chile 
Puerto Montt - fiskemarked
(Les når du har tid eller bare se på de gamle slides med blåstikk)


Introduksjon
Noen av dere vet vi har vært i Chile på ferie noen ganger. Faktisk fire ganger. Dette er det første dere får lese fra en av disse reisene.
Dette reisebrev er dedikert mine tre barn som var med på denne turen. Den eldste av dem er dessverre ikke lenger blant oss i live.

Reisens mål har mye med Norge å gjøre. En av mine oldefedre var en ekte Kapp Horner, en som i sin tid reiste med seilskute rundt Kapp Horn for å bringe varer til og fra dette fjerne og avsides land. Etter måneder på havet, var det ikke underlig min oldefar fant Chile som paradis på jorden.

Advarsel: Alle bildene er dårlige skanninger fra ellers meget gode slides - dog gir de deg en indikasjon på våre opplevelser.
Chile - Osorno Volcan
PROLOG:
Samme dag som de vinterolympiske leker åpnet på Lillehammer i februar, 1994, tok vi fly fra gamle Oslo Lufthavn, Fornebu.
Reisemålet var 13.529 kilometer unna. I luftlinje.
Det hadde seg slik det året at skolene i Norge hadde 2 ukers vinterferie i forbindelse med Olympiaden, og jeg som da jobbet for en av hovedsponsorene hadde gått skikkelig lei av det hele. For mange kundeomvininger på forhånd omkring på anleggene. Ikke det at jeg ikke var stolt av at Norge var vertsnasjon for dette fantastiske arrangementet. Men, det kan jo bli for mye av det gode også.
Og med kone som underviser i skolen og to barn godt opp i tenårene og en eldre sønn til som trengte litt vinger under føttene,
tenkte vi at nå benytter vi anledningen til den siste og lange reisen med barna til et land der det er sommer når vi har vinter her på den
nordlige halvkule. To uker fant vi ut var litt i snaueste laget (flyavganger), så de to som fortsatt gikk i videregående fikk 3 dagers ekstra skolefri, mot at de skrev særoppgaver om oppholdet. Blant annet om møte med Mapuche-folket. (En annen historie)

Reise og budsjett
Flyreisen: Oslo - Milano - Roma - Sao Paulo - Santiago de Chile.
Destinasjon: Puerto Montt, 1050 km sør for Santiago de Chile.
Budsjett: NOK 90.000. Alt inkludert for alle fem.
(Fly, hoteller, leiebil, lokal transport, inkl. tur over Andes til Mendoza i Argentina, leie av hus, mat, innkjøp, fornøyelser og severdigheter – Flybillettene sto for 60% av utgiftene).
Dette var andre gang min kone og jeg dro på ferie til Chile. Første gang var året før. Da var vi der nede i 10 dager - påskeferie. Det vil si tidlig høst på disse sydlige breddegrader. Det ga, som dere forstår medsmak. Vi bare måtte ned igjen til dette helt utrolig fascinerende landet.
Glem alt du har av ville fantastier om latin-amerika. Her er det trygt og ferdes. Og dagens Chile er det bare USA og Kanada som overgår hva gjelder velstand. (Hva jordskjelvet sist vinter har påvirket, samt lakselsusen ødeleggelelser har hatt av betydning, har jeg ikke oversikt over).


Santiago til Puerto Montt – landskap
Puerto Montt - fangsten skal i land

Puerto Montt er Chiles "fiskehovedstad". Byen ligger 1050 km syd for Santiago. Og Chile syd for byen minner til forveksling om det norske fjordlandskapet. Fjordene er ikke så lange som i Norge, men fjellene er høyere og isbreene går enkelte steder helt ned til havet.
Fra Santiago ned til Puerto Montt går den chilenske sentraldalen - Valle centrale. Med kystfjellene mot Stillehavet (over 2000 meter på det høyeste) og Andesfjellene mot øst (godt over 6000 meter høye).
I nord, fra Santiago og de første 100 km er det nærmest halvørken men det blir
stadig frodigere jo nærmere syd man kommer Puerto Montt. I dalene opp mot Andes finner du også noen av Chiles beste vindistrikter.

Men, snart møter du den sub-tropiske regnskogen inn mot Andes. Og vulkaner ser du omtrent hele veien mot øst. Også aktive. Vi passerer landskapet Los Lagos med frodige enger. Her er det mange av sydtysk-opprinnelse som har dyrket marken etter tradisjonelt bayersk mønster. Ja, enkelt av småbyene har arkitektur som virkelig får deg til å tro at du i løpet av bussturen har drømt og du forestiller deg du er tilbake i Europa for 100 år siden. På hotellene får du til frokost den lokale spesialitet: Kuchen - ja tyske kaker ikke ulike de vi kjenner fra norden også.

Reisen fra Santiago til Puerto Montt.
Det er mange måter å foreta denne reisen på:
Kortest tar det med fly.Men da ser du jo ikke noe hverken til eller fra.
Puerto Montt - tog fra Santiago
Du kan ta tog - Via Sur, men det er tvilsomt om denne forbindelsen eksisterer i dag.
Du kan leie bil. Eller, som vi: Ta bussen.
Puerto Montt - bussen
Buss i 1050 km?
Ja, det var rene luksusturen. Superservice.
Vi tok buss fra "Terraporta" i sentrum av Santiago. Her går det luksusbusser til hele Chile, Argentina, Boliva, Peru, Paraguay, Uruguay og Brasil. (Like ved La Moneda og byen hovegate Avenida O'Higgins).
Turen til Puerto Montt hadde avgang ca kl 20 og vi ankom ca.kl 12 neste dag. Med andre ord ca 16 timer inkl sjåførbytter og noen få pauser slik at vi kunne strekke på bena.
Puerto Montt - bussen og snacks
Komfortable seter med leggstøtter, som du kun fnner på Business Class på fly.
(Selv jeg på 190 cm fikk sove godt)
Snacks servert når du kommer ombord.
Middag med mineralvann, øl eller vin, om du vil.
Litt nattmat og herlig frokost neste morgen.
Og kaffe/te og vann/soft drinks.
Kun 3 seter i bredden.
Filmer som på langdistansefly.
Og luftfjæring slik at du føler at du svever sydover langs Panamericana, som hovedveien heter (veinummer 5 - som den også heter i USA - da som Interstate 5). Panamericana går fra Prudoe Bay i Alaska og ender i Ushuhaia på Ildlandet. Ca 47 tusen kilometer mer eller minder vei.

Pris? I 1994 betalte vi NOK 105 for reisen inkl  bevertningen pr. person. for 105 mil. Det koster nok mer i dag, men kanskje relativt sett det samme
.
Ankomst Busstasjonen i Puerto Montt - Verden er liten
1994 var før man planla reiser via internett. I det minste da vi bestemte oss i slutten av 1993. Så vi ankom, familie på 5 uten å ha bestilt overnatting på forhånd. Det går vel greit tenkte vi, vi finner vel alltids en "hospedaje". Det vil si privat innlosjering. Men 5 stykker da?


Så hva hendte?
På busstasjonen var det stint av folk. Flere busser hadde ankommet samtidig.
Flere personer gikk rundt med plakater med tilbud om overnatting og jeg fikk flere brosjyrer og visitt-kort i hånden.
- Vi er 5 personer, så jeg
- Beklager, har bare plass til 2 - kun 3, osv-
Så fikk jeg et nytt kort i hånden: Villa til leie med hushjelp.
Eier: Lillian Pedersen (hun til venstre på bildet under)
Vi havnet der:Og ble dere i flere dager.
Puerto Montt - vi leide hus av Lillian Pedersen
Fire rom, kjøkken, stor stue, to bad, studine som ordnet frokost og holdt rent og en vertinne (interiørarkitekt) fra Bergen, riktignok utvandret i 1947 (lite norsk kunnskaper igjen), og gangavstand fra villastrøket til sentrum.Og med solen rett i nord midt på dagen. Uvant.
Puerto Montt - huset vi bodde i
Kunne vi få det bedre?
Jeg tør ikke en gang nevne den gunstige pris vi betalte. En brøkdel av hva et hotelrom koster i Norge i dag.


I Puerto Montt
Puerto Montt - looking South  The end of the world
Det er underlig å være her og se sydover en tidlig høstdag. Februar tilsvarer august på våre breddegrader. Som hos oss er sommerenkort. Solen står midt på dagen i nord - dog høyere på himmelen enn hva vi er vant med, byen ligger på 41° 28' syd (tilsvarer Barcelona på den nordlige halvkule), mens Oslo ligger på 59° 56' nord. Med andre ord ligger den mye nærmere ekvator enn Oslo.
Badestrendene inne i vikene er øde for folk.
Mot syd over havet, ser vi av og til fjellene, vulkanene, fjordtåken som siver inn og varsler om høst og regntid.
Puerto Montt - fiskebåter 
Fiskebåtene ligger ved havnen
Ship to Antartica from Puerto Montt 
og det gjør også de mektige fartøyer som skal helt til Antarktis - Navimag. De kan greie seg gjennom is. (Hurtigruta har i dag cruise nedover det chilenske fjordlanskapet)
Puerto Montt - Center  - Chile 1994 - Feb 
I byen og omegn bor nærmere 200.000 innbyggere. Den ligger under en morene, tett nede ved fjorden, eller korrekt, der den sentrale chilenske dalen forsvinner under havets overflate. Mot sydvest er det bare øya Chiloe som er igjen av kystfjellene. Så er det Stillehavet og den iskalde men så fruktbare Humboldtstrømmen som gir opphave til ett av verdens rikeste fiskefelter.
Nordmenn deltar der - ikke alltid til lokalbefolknings glede, snarere tvert i mot.
Puerto Monnt - fjord
Og i fjordarmene sydfor har den norske fiskeoppdrettsnæring en dominrende rolle. Heller ikke det alltid med lokalbefolkingens storeentusiasme.
Puerto Montt - fisk til slakting
Det så meget lovende ut da vi var der i 1994, men for intensiv produksjon har medørt sykdommer og store tilbakeslagfor en næring som var i meget positiv utvikling. De var så i mangel på folk at eldstesønnen ble tilbudt jobb og oppholdstillatelse på dagen.
Puerto Montt - feria
Som en enhver by i Chile, har også Puerto Montt sin "feria" - eller marked,
Puerto Montt - nye hodeplagg
.... der man får kjøpt tekstiler og håndverksprodukter fra
småhandlere.  Her med hodeplagg fra Andesfjellene.Her Anna og Ingelin.
Puerto Mantt - skal det være et skalldyr 
Og en fiskerby har selvsagt også sitt matmarket med knøttsmå restauranter, men en hygiene som sannsynligvis ikke ville blittgodkjent her i Norden.Her ser du datter til vårt restaurantverskap fra kvelden før. - Den skal tidlig krøkes den som god krok skal bli, sier det norske ordtaket.
Puerto Montt - restaurantkjøkken 
Restaurantkjøkken i bydelen Angelmo. Det var mange i det overbygde lokalet. Meget sjarmerende. Og hvilke herlige dufter fra den gode og ferske sjømaten.
Seafood restaurant - Angelmo - Puerto Montt - Chile 1994
Jeg ble ikke dårlig, men to av barna fikk murrende mager. De drakk jo ikke vin den gangen;).
Puerto Montt - Chile - Angelmo - Cheesemarket 
Ikke bare fisken og skalldyrene var gode, du verden vilke herlige oster. 
Puerto Montt - villastrøk 
Puerto Montt - rekkehus
Over: Villastrøk i Puerto Montt.
Mange av husene er kledd med en tresort som ikke brenner. Ikke så pent, men denne skikken er fra Chiloe-øya, der de har vært plaget av kratt-brannner. Men husene overlever pga av denne tresorten.

Når du først er i Puerto Montt, gjør som oss:
Lei en bil. (Vi gjorde det først og fremst for å reise "sikk-sakk" nordover tilbake til Santiago og levere bilen på flyplassen der -leide fra den chilenske automobilclub og vi slapp og betale for returen).
Reise rundt i området.
Puerto Montt - fjordlandskap
Puerto Montt - innerst i fjorden
Puerto Montt -landskap mot øst 
Se fjordlandskapet. Norge eller Chile? Fjellene i bakgrunnen på det nederste bildet er like på grensen til Argentina. Så smalt er Chile.
Osornovulkanen på nærmere hold 
Se Osorno vulkanen.
(Prøv deg ikke på iskappen - den er stadig i bevegelse fordi vulkanen stadig er varm og smelter isen fra undersiden. Idioter omkommer stadig vekk i bresprekker).
Puerto Montt - alpinanlegg Osorno 
Alpinanlegget.
Vi brukte 5 dager på veien tilbake til Santiago. En herlig by. Før vi dro over Andesfjellene t/r Mensoza i Argentina.


Dette var første reisebrev fra Chile. Det neste vil komme fra et helt annet klima: Verdens tørreste - Atacama.


Følge med på ABC3 - En opplevelse utenom det vanlige takket være Petunia.

PS. I sommer var i på familieferie i Tyrkia. Og som vanlig: Litt utenom det vanlige - Vi var hos familie.
Har du tenkt deg til Istanbul etc, kan du få noen tips du ellers ikke får på min engelske blog fra juli 2010.
 
Referanser til denne artikkel - utfyllende informasjon.
Chiloe – en helt spesiell øy
Puert Montt – Wikipedia
Puerto Montt – historien fra de første immigranter
Osorno vulkanen
Busstransporter – go chile
Puerto Montt – sydchile
Transport Puerto Montt
Mapuche folket - aldri blitt overvunnet av europeere


Valutakalkulator:
1 chilensk Peso mot 1 norsk krone

22 comments:

Mona said...

Som vanligt ett fantastiskt bidrag. Du har verkligen upplevt mycket av världen.

Maboe said...

Bestandig artig å lese om andres reiser!

Maboe said...

Takk for hyggelig kommentar! Jeg fikk jo ideen fra deg!

Henny said...

Endnu en spændende rejseskildring fra dig!

Rimkogeren said...

Imponerende, en flot og spændende reklame for et sted fjernt herfra. Bliver du sponsoreret af landets turistministerium???
Tak for din kommentar :-)Google hjalp mig med at forstå preseterist, og jo Elinor opfører sig helt sikkert pnt fremover ;-/

Lynvingen said...

Saa flott familietur!

Maria G said...

Som vanligt ett härligt och fint inlägg från dina resor.
Fina bilder!
Trevlig helg!

Huldra said...

Spennende både lesning og bilder. Synes bare det gjorde en ekstra spiss på innlegget at bildene bar preg av alder. De har levd noen år, og det har historien og reisen din også.
Veldig flott bidrag! :)

Malys krok said...

Som vanlig ser det ut til at dere har det fint når dere er ute på deres reiser! Du skriver også fint til bildene, slik at en får en fornemmelse av den verden dere har opplevd! takk for hilsen! -Margit-

Monica o Jacob said...

Vilken fantastisk resa du bjöd på, man blir riktigt sugen på att åka dit;-)
Med facit i hand var det konstigt nog bara en ros som inte överlevde vintern.

Kamelryttersken said...

Takk for hyggelig kommentar på karavanseraiet.no :)

Ser ut som å ha vært en trivelig tur :)

Petunia said...

Tor du gjør verden så liten og opplevelsene så store!
Takk for enda et fantastisk reisebrev fra deg:)

Living next to me said...

Ikke tro du ikke blir lest men dine innlegg må nytes med en kopp kaffe og en liten "bli glad bit "(sjokolade) Og her måtte en ha minst 2 biter..Flott reisebrev som alltid..

Melusine said...

Må ha vært en utrolig flott tur, Tor! Og budsjettet var slett ikke så ille, var det rimelig å bo og spise i Chile da dere var der? Jeg kunne tenke meg å ta ungene til usa snart og regner med å måtte ut med dette beløpet, om jeg ikke får bo hos en venn der. Men latinamerika frister veldig, særlig etter å ha lest dine reisebeskrivelser fra området!
Dette var veldig moro :)

Donald said...

Jeg skal love for at du har oplevet noget! Det lyder som om I tjente mange penge for 90000 kr. er mange penge for 14 dage, selv om I var en håndfuld personer.

Jeg ville gerne besøge Bahia do Brazil igen, langs med kysten og inde i landet, og andre steder i Sydamerika. Det er utroligt spændende, og flybilletter er ikke mere så kostbare, men p.g.a. sygdom er det noget af en udfordring! Så jeg nøjes med at gå på opdagelse i Danmark :-)

Petrinetrollmor said...

Tusen takk for at du ville dele dette flotte reisebrevet med oss:)

Og tusen takk for hyggelig besøk på bloggen min. I dag er eg heime i Hovden-huset mitt og henter post, så skal eg i 80 års selskap til ei sprek tante, men etter det, drar eg tilbake til min paviljong, eg fornemmer at den kaller på meg :)

Hobbygåsa said...

Oj dette var et fantastisk innlegg! Spennende både å lese og å se. Ha en fin helg!

Irene said...

Helt fantastisk! For en reise! Det får min første Sør-Amerikatur til Rio og Natal til å blekne :o)
Og takk for veldig hyggelig kommentar!

Ha en fin søndag!

linsky said...

Spennede reise!! :-D

Vilt og vakkert said...

Heisann!
Dere finner fram til flere av verdens merkeligste steder. Artig å følge med.
Er litt sur på at Istanbul ikke lenger kan flys til fra Rygge. Det hadde vært så greit! (Ruta ble jo lagt ned før flyvinger kom i gang!)
Ha ei trivelig uke ;:OD)

Inge said...

Flot og spændende.. :-))

MaR said...

Enjoyed seeing your shots, Tor, it is still a lovely place I haven't visited in ages. Thanks for a lovely post (although I only looked at the pics !!)